Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2008

Στούς δρόμους οι αγρότες

Στους δρόμους αγρότες-κτηνοτρόφοι για τις τιμές
* Κοντός: Πριν τα Χριστούγεννα θα δοθεί η ενιαία ενίσχυση

Του Γιώργου Ρούστα


Σε αγωνιστική τροχιά βρίσκονται αυτές τις μέρες οι αγρότες, καθώς το πρόβλημα των χαμηλών τιμών στο σύνολο των αγροτικών προϊόντων τους έχει φέρει σε απόγνωση και για μία ακόμη φορά επιλέγουν τον δρόμο των κινητοποιήσεων για να πιέσουν την κυβέρνηση, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία να ενισχύσει τους παραγωγούς, στα πρότυπα βοήθειας των τραπεζών.
Το αποκορύφωμα της αγωνιστικής κινητοποίησης είναι την ερχόμενη Τετάρτη στις 6 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας, όπου έχουν δώσει ραντεβού αγρότες, κτηνοτρόφοι και καπνοπαραγωγοί στο νομαρχιακό συλλαλητήριο που διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας.
Τα ενδιαφέροντα στοιχεία στην προσεχή κινητοποίηση είναι δύο: αυτό της συμμετοχής των παραγωγών και του … χρώματος που θα κυριαρχήσει.
Αναλυτικότερα αν υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, αυτό θα αποτελέσει μήνυμα προς τη διοίκηση της Ομοσπονδίας να προετοιμάσει ένα «όχι γιορτινό αλλά θερμό χριστουγεννιάτικο κλίμα για την κυβέρνηση», με μορφές κινητοποίησης που θα διαφέρουν από τις συνήθεις, αλλά θα είναι αποτελεσματικές.
Το δεύτερο στοιχείο και το πιο ενδιαφέρον είναι η συμμετοχή στην κινητοποίηση, αγροτών που δεν ανήκουν στον «σκληρό κόκκινο πυρήνα» της ΕΟΑΣΝΛ, μια εξέλιξη που θα δώσει ποιοτικά χαρακτηριστικά στον αγώνα και θα αφαιρέσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την επιχειρηματολογία της «πολιτικής σκοπιμότητας».
Στην επαρχία Φαρσάλων εντοπίζεται το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα των ξεσηκωμένων αγροτών, καθώς η πλειοψηφία της 23μελούς συντονιστικής επιτροπής είναι «γαλάζια».
Η διάθεσή τους είναι ο αγώνας τους να έχει τοπικό χαρακτήρα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες το απόγευμα της Δευτέρας σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Ευύδριο, μεταξύ στελεχών της Σ.Ε. και της ΕΟΑΣΝΛ θα επιδιωχθεί κοινό πλαίσιο δράσης.
Για την καλύτερη προετοιμασία του αγώνα, προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα επαρχιακές συσκέψεις, ενώ χθες βγήκαν τα τρακτέρ στις πλατείες των χωριών σε Γαλήνη και Πλατύκαμπο και σήμερα σε Νίκαια και Αμπελώνα.
Αύριο το απόγευμα την αρχή των νομαρχιακών συλλαλητηρίων θα κάνουν οι αγρότες των Τρικάλων και την Τετάρτη οι αγρότες της Λάρισας και της Καρδίτσας.
Το πρόγραμμα του νομαρχιακού συλλαλητηρίου της Λάρισας περιλαμβάνει ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Ρίζου Μαρούδα, ανάγνωση του ψηφίσματος και πορεία διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ συμβολικά θα υπάρξουν κάποια τρακτέρ .
TA AITHMATA
Όσον αφορά στο διεκδικητικό πλαίσιο αυτό αναφέρει τα εξής:
- Ικανοποιητικές κατώτερες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά και ζωοκομικά προϊόντα.
- Βαμβάκι 0,60λεπτά/κιλό, σιτάρι 0,40 λεπτά/κιλό, καλαμπόκι 0,26λεπτά/κιλό
- Γάλα πρόβειο 1,40 λ/κιλό, γίδινο στα 2/3 της τιμής του πρόβειου γάλατος, αγελαδινό γάλα 0,70 λεπτά/κιλό, αιγοπρόβειο κρέας 8 ευρώ/κιλό, βοδινό 6 ευρώ/κιλό
- Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για όλα τα προϊόντα που έχουν πουληθεί σε εξευτελιστικές τιμές και σε περιπτώσεις κάτω και από το κόστος παραγωγής.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με μείωση του ΦΠΑ, των επιτοκίων, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση εφοδίων.
- Εκτέλεση βασικών έργων υποδομής που να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της λειψυδρίας (Αχελώος- λιμνοδεξαμενές-φράγματα κ.λπ.).
- Την προστασία με κυβερνητικά μέτρα της εγχώριας παραγωγής από τις εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μέσα από ισότιμες διακρατικές συμφωνίες.
- Τον εκδημοκρατισμό και την ενίσχυση των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.
- Αποζημίωση στο 100% από την ξηρασία.
- Ριζική αλλαγή του νόμου που ιδιωτικοποιεί τον ΕΛΓΑ, άμεση αντιμετώπιση των χρεών του, πλήρης ασφάλιση της αγροκτηνοτροφικής παραγωγής και κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους. Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.
- Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών και άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών της ΑΤΕ.
- Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της ενιαίας ενίσχυσης και κατάργηση των νόμιμων και παράνομων παρακρατήσεων.
- Άμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
- Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία, πρόνοια, υγεία και άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και συμμετοχές στα φάρμακα.
- Σταμάτημα των αγροτοδικείων» .
ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
Στο μεταξύ οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχουν να διεκπεραιώσουν όλες τις εκκρεμότητες που αφορούν στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, προκειμένου με τα κοινοτικά κονδύλια να μετριάσουν κάπως τη δικαιολογημένη δυσφορία του αγροτικού πληθυσμού από τον κατήφορο των τιμών των αγροτικών προϊόντων.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ। Αλέκος Κοντός στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πριν τα Χριστούγεννα, θα μοιραστεί στους αγρότες η ενιαία ενίσχυση (κοινοτικές επιδοτήσεις) που ξεπερνάει συνολικά το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «με βάση τις κοινοτικές διατάξεις, η ενιαία ενίσχυση μπορεί να καταβληθεί στους αγρότες μετά την 1η Δεκεμβρίου κάθε έτους». Ο κ. Κοντός επισήμανε ότι τα ποσά της ενιαίας ενίσχυσης που θα καταβληθούν τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, θα πληρωθούν και φέτος με τη μέθοδο της λεγόμενης ταμειακής διευκόλυνσης. Δηλαδή, με δάνειο που θα συνάψει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι τόκοι του οποίου θα βαρύνουν στο σύνολό τους τον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη παρατηρείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εφαρμογή του σχεδίου στήριξης των Ενώσεων για την απορρόφηση των αδιάθετων ποσοτήτων δημητριακών, καθώς έχουν παρέλθει σχεδόν δέκα ημέρες από τη γνωστοποίηση των προτάσεων της ΠΑΣΕΓΕΣ στην κυβέρνηση, στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα εντός Βουλής πολιτικά κόμματα, για την αντιμετώπιση της κρίσης στον αγροτικό τομέα και μέχρι στιγμής, δεν έχει σημειωθεί καμία αντίδραση.

("Ελευθερία 30.11.2008)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εύχομαι Καλά Χριστούγεννα με πολλή αγάπη. Να χαίρεσαι την οικογένειά σου κι ό,τι αγαπάς.

thalassaki είπε...

Και τον περασμένο χρόνο βλέπω.. :) Καλές γιορτές, Τάσο, όλα καλά, όμορφα να περνάς.