Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Έμφραγμα στο κέντρο της Λάρισας

Λαρισαίοι οδηγοί στα όρια νευρικής κρίσης!

Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, τότε ο Δεκέμβριος προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολος μήνας για τους οδηγούς, καθώς από χθες με το κλείσιμο της γέφυρας του Αλκαζάρ, ξεκίνησε ο γολγοθάς για όλους.
Από το πρωί τα προβλήματα που αντιμετώπισαν, κυρίως οι ανυποψίαστοι και ανενημέρωτοι οδηγοί ήταν πολλά και αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν μόνο στις οδούς που οδηγούν στην γέφυρα της Νέας Σμύρνης, αλλά και σε σοκάκια και συνοικιακά δρομάκια, στα οποία οι οδηγοί αναζητούσαν διέξοδο από το μποτιλιάρισμα που σημειωνόταν σε κεντρικές οδούς.
Το «έμφραγμα» σημειώθηκε κυρίως στη Γεωργιάδου και τη Σωκράτους, όπου σύμφωνα με τις καταγγελίες εγκλωβισμένων οδηγών χρειάστηκαν από μισή ως μία ώρα για να διασχίσουν λίγα χιλιόμετρα.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των τροχονόμων και της δημοτικής αστυνομίας, τα αυτοκίνητα ήταν τόσα πολλά και οι διέξοδοι ελάχιστες που η λύση δεν ερχόταν ακόμη και όταν κάποιοι φωτεινοί σηματοδότες έγιναν παλλόμενοι.
Τα περισσότερα παράπονα που καταγράφηκαν από την «Ε» και η «αιτία του κακού», σύμφωνα με τους οδηγούς ήταν ο τρόπος λειτουργίας των φαναριών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα στη νέα γέφυρα της Νέας Σμύρνης, όπου ο χρόνος προτεραιότητας για τα οχήματα που έρχονται από Γεωργιάδου και Σωκράτους είναι ελάχιστος. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στην οδό Σανδράκη (στο ανάχωμα του Πηνειού), η οποία από αγροτικός δρόμος που είναι χαρακτηρισμένος μετατράπηκε σε μια μέρα σε ...λεωφόρο, καθώς μέσω αυτής οι οδηγοί συνεχίζουν την πορεία τους από το κέντρο της Λάρισας προς Γιάννουλη. Στη συμβολή της οδού Σανδράκη με την οδό Κοζάνης το φανάρι έδινε προτεραιότητα σε 4-5 οχήματα, με αποτέλεσμα οι ουρές των αυτοκινήτων να πλησιάζουν λίγο μετά τη ΔΕΥΑΛ!
Από την άλλη πολύ γρήγορα και σωστά, σύμφωνα με τους επαγγελματίες οδηγούς, τέθηκε σε παλλόμενη φάση ο σηματοδότης στο τρίγωνο της πλατείας Εβραίων και η κατάσταση βελτιώθηκε σημαντικά.
Πολλοί οδηγοί καταλόγισαν προχειρότητα στη Δημοτική Αρχή, η οποία δεν φρόντισε να ενημερώσει εγκαίρως τους οδηγούς που κατευθύνονταν προς την γέφυρα του Αλκαζάρ, για την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Κάποια στιγμή μάλιστα τοποθετήθηκε ένας κάδος, στη μέση του δρόμου, κάτω από τον Άγιο Αχίλλιο στην οδό Γεωργιάδου για να καταλάβουν οι διερχόμενοι οδηγοί ότι ο δρόμος είναι κλειστός λόγω εργασιών.
Μια προειδοποιητική πινακίδα, στο ύψος του Γενικού Νοσοκομείου, ώστε τα αυτοκίνητα να στρίβουν στην οδό Δήμητρας (στο ύψος του Μύλου) και εν συνεχεία να βγαίνουν στη Βενιζέλου και ακολούθως στη Μανωλάκη, θα εξυπηρετούσε τους οδηγούς και δεν θα χρειάζονταν οι μανούβρες και άλλοι περίεργοι χειρισμοί για να επανέλθουν στην κανονική πορεία.
Από το πρωί έπιασε δουλειά και ο γερανός του Δήμου, ο οποίος χρειάστηκε να μετακινήσει παράνομα, με βάση τις πρόσφατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σταθμευμένα αυτοκίνητα στην οδό Ηφαίστου και στις οδούς πέριξ του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, όπου λόγω στενότητας δεν μπορούσαν να διέλθουν τα αστικά λεωφορεία.
Για μία ακόμη φορά ο πρόεδρος των Αστικών κ. Μιχάλης Σακελλαρίου ζητά από τους συμπολίτες, να κατανοήσουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο και να αφήσουν τα οχήματα τους μακριά από αυτό ή να χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ। Σπύρος Μπαρμπούτης, ο οποίος μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών βρίσκονταν συνεχώς στα δύσκολα σημεία της πόλης, δήλωνε στην «Ε» ότι «σταδιακά τα προβλήματα θα επιλυθούν, καθώς οι οδηγοί θα συνηθίσουν τις νέες ρυθμίσεις και θα ανακαλύψουν και άλλους δρόμους που θα τους οδηγούν γρηγορότερα στον προορισμό τους. Άλλωστε η ταλαιπωρία είναι προσωρινή (μέχρι 18 Δεκεμβρίου), με το νέο έργο της γέφυρας Αλκαζάρ μόνιμο».

("Ελευθερία" २८/११/2008 )

Δεν υπάρχουν σχόλια: