Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Μέσα σε αυτό το ζοφερό οικονομικό κλίμα, δεν είναι λίγο παράδοξο, θα πει κάποιος, να αναζητούν οι αγρότες νέες καλλιέργειες στις οποίες θα επενδύσουν; Κι όμως, αυτές οι περίοδοι οικονομικής ύφεσης είναι οι καλύτερες για να επιλέξει κάποιος ποιον δρόμο θα ακολουθήσει. Να πειραματιστεί με μία-δύο καλλιέργειες, να εκμεταλλευτεί το υποτονικό κλίμα και όταν αρχίσει η ανάκαμψη της ζήτησης, να είναι έτοιμος να προσφέρει το προϊόν του σε ανταγωνιστικές τιμές.
Άλλωστε, για πολλούς αγρότες των οποίων τα προϊόντα επιδοτούνται αυτή τη στιγμή, η ενίσχυση δεν έχει σχέση με το τι θα παράγουν και μπορεί κάλλιστα να αξιοποιηθεί για την επένδυση σε μία νέα καλλιέργεια. Υπό αυτό το πρίσμα, η σαλιγκαροτροφία, η δενδροκομία, οι εκτροφές σπάνιων ειδών (χέλια, βατράχια, κλπ) αποτελεί μία διέξοδο για πολλούς φιλόδοξους γεωργούς που έχουν πάθος με τη δουλειά τους, θέλουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους, να απαγκιστρωθούν από το σύστημα των επιδοτήσεων και να ανοίξουν τα φτερά τους, αφού πρώτα εξετάσουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις.
Και ο Έλληνας αγρότης ξέρει να προσαρμόζεται, δεν του λείπει ούτε η διορατικότητα, ούτε η ετοιμότητα. Αν και τα τελευταία χρόνια έπασχε από ένα έλλειμμα ενημέρωσης, ιδιαίτερα σχετικά με τον διεθνή στίβο και σε συνδυασμό με την «υπνωτική» επίδραση των κοινοτικών ενισχύσεων, κατέληξε να μην ενδιαφέρεται για το πώς και τι θα παράγει.

2 σχόλια:

thalassaki είπε...

Τάσο, μ' ενθουσιάζει πάρα πολύ η θετικότητά σου. Μακάρι ν' ανοίξουν πολλοί νέοι δρόμοι για τον Έλληνα αγρότη, και όχι μόνο. Θερμή καλησπέρα από μένα, εύχομαι να είσαι καλά πάντα.

Tasyps είπε...

Thalassaki, οφειλω να ομολογησω πως ενα μερος αυτης της θετικης σκεψης αλλα και της αισιοδοξιας μου, το οφειλω σε σενα και το δικο σου τροπο σκεψης. ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΠΑΝΤΑ